Helikoptermetingen FRESHEM-NL project

Waar is zoet of zout grondwater te vinden en op welke diepte? En waar zitten kleilagen die het onderliggende grondwater beschermen? Dit is belangrijke informatie voor provincies, waterbeheerders, drinkwaterbedrijven, agrariërs en natuurbeheerders. Om dit in beeld te brengen worden vanaf augustus dit jaar tot februari volgend jaar in zuid, west en noord Nederland metingen gedaan met een helikopter.

lees meer
De Peelrandbreuk met verstoorde sedimentlagen in een gegraven sleuf bij Bakel
GDN algemeen

Ondiepe geothermie in de Roerdalslenk

In opdracht van EBN heeft TNO Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN) verkennend onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de relatief ondiepe gesteentelagen van de Noordzee Groepen in de Roerdalslenk. Ook is onderzocht of reactivatie van bestaande breuken mogelijkerwijs zou kunnen plaatsvinden door afkoeling als effect van aardwarmtewinning.

lees meer
GDN algemeen

Nieuwe editie van Geology of the Netherlands gepresenteerd

Deze week werd in de Energy Cave in Rijswijk de herziene versie van het boek Geology of the Netherlands gepresenteerd, onder leiding van de drie hoofdauteurs Johan ten Veen, Jan de Jager en Geert-Jan Vis. 130 bezoekers, waaronder sponsors, co-auteurs en andere betrokkenen, waren aanwezig bij de presentatie van dit uitgebreide naslagwerk.

lees meer
GDN algemeen

Nieuwe uitgave van ‘Geology of the Nederlands’

Een duimendikke nieuwe uitgave van ‘Geology of the Nederlands’ is onlangs gepubliceerd. Experts van TNO - Geologische Dienst Nederland hebben hieraan bijgedragen. Het is een uitgebreid naslagwerk voor geologen, ingenieurs, beleidsmakers en iedereen die interesse heeft in de ondergrond van Nederland. Het boek dat 900 pagina’s telt, geeft inzicht in de geologie van de laatste 420 miljoen jaar en de toepassingsmogelijkheden. Het beschrijft de geologische lagen en de grondstoffen. Ook nieuwe toepassingen, zoals aardwarmtewinning en CO2-opslag en risico’s als seismiciteit en bodemdaling komen aan bod. Hoe TNO - Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN) de kennis over de ondergrond publiek beschikbaar maakt wordt ook uitgelegd.

lees meer
Sfeerbeeld van steen met gekleurde kalklagen.
GDN algemeen

Earth Science Career Event 2025

Zaterdag 15 februari bezochten overweldigend veel studenten de stand van de Geologische Dienst Nederland van TNO (TNO-GDN) tijdens het Earth Science Career Event 2025 (VU Amsterdam).

lees meer
Luchtfoto van landschap met bomen en water
GDN algemeen

Minister Mona Keijzer neemt kijkje in keuken bij TNO Geologische Dienst Nederland

De wereld onder je voeten, wat is daar allemaal te vinden? En waarom is het belangrijk om dat te weten? Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) kreeg daar onlangs uitleg over bij TNO Geologische Dienst Nederland (TNO-GDN).

lees meer