De Domtoren in Utrecht
GDN algemeen

Opgeleverde Domtoren biedt uitgelezen moment voor stadswandeling Geologische Dienst Nederland

Op 9 november viert Utrecht de oplevering van de Domtoren na vijf jaar restauratie. In die periode zijn er 10.000 stukken steen stuk voor stuk bekeken om te beoordelen welke er vervangen moesten worden. Voor het werk nieuwe, innovatieve technieken gebruikt, maar vooral ook ambachtelijk handwerk. De Domtoren kan er weer een halve eeuw tegenaan. Een uitgelezen moment om eens de stadswandeling ‘Stenen rond de Domtoren’ van de Geologische Dienst Nederland te doen.

lees meer
Boorplatform voor boringen naar olie en gas op zee

Ook in 2023 is Nederlandse gasproductie gedaald

Gerealiseerde en verwachte Nederlandse gasproductie blijft structureel achter Recente cijfers uit het jaarverslag 2023 ‘Delfstoffen en Aardwarmte in Nederland’ laten zien dat ook in 2023 de Nederlandse gasproductie is gedaald. Bovendien tonen de cijfers dat de daling zich versneld heeft doorgezet ten opzichte van 2022. Minder gasproductie in Nederland dan verwacht, een daling van de

lees meer
Overzichtsfoto van een van de labs van Rijswijk Centre for Sustainable Geo Energy.
GDN algemeen

Toegang tot aardwetenschappelijke laboratoria in Nederland

EPOS-eNLarge geeft onderzoekers wereldwijd de mogelijkheid om kosteloos toegang te krijgen tot aardwetenschappelijke faciliteiten en laboratoria in Nederland. De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO (TNO-GDN), neemt deel met het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG).

lees meer
Een 3D-weergave van ondergrondse infrastructuur, met gekleurde pijpleidingen en lagen in een stedelijk gebied.
Digitale ondergrond

Basisregistratie Ondergrond wint bijzondere GIS-prijs

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, heeft de Special Achievement in GIS (SAG) Award gewonnen met BRO 3D webservices tijdens de Esri User Conference 2024 in San Diego.

lees meer
Kabel op Noordzee bodem
GDN algemeen

Geo-expertise ingezet voor veiligheid Noordzee

Geofysici van de Geologische Dienst Nederland hebben samen met andere collega’s van TNO een methode ontwikkeld om scheepsvaart rond zeekabels te detecteren. Deze technologie met dark fibers kan een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de veiligheid in de Noordzee.

lees meer
Geologische Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden liggend op tafel
GDN algemeen

Geologische kaart van Nederland aangeboden aan ministerie van EZK

Woensdag 3 april vond de officiële overhandiging van de nieuwe geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) plaats. Namens de Geologische Dienst Nederland (GDN) hebben Tirza van Daalen, directeur GDN, en Paul Bogaard, secretaris GDN, de kaart uitgereikt aan Esther Pijs, programma Directeur-generaal Groningen en Ondergrond bij EZK.

lees meer