Luchtfoto van landschap met bomen en water
Digitale ondergrond

Geologische Dienst Nederland stelt datasets beschikbaar op Europese schaal

Geologische Dienst Nederland (GDN), onderdeel van TNO, biedt open, geharmoniseerde en gestandaardiseerde datasets van de Nederlandse ondergrond aan via verschillende portalen zoals Dinoloket en NLOG. In een pan-Europese context werken we daarnaast met andere geologische diensten en wetenschappelijke instituten samen om deze gevalideerde data sets beschikbaar te maken binnen de Europese Geologische Data Infrastructuur (EGDI) in de context van de Europese Geologische Dienst (GSEU project).

lees meer
Digitale ondergrondEffecten van mijnbouwEnergietransitieGDN algemeenVeilig en leefbare delta

Jaarverslag 2022 – Delfstoffen en aardwarmte in Nederland

Het nieuwste jaarverslag ‘Delfstoffen en aardwarmte in Nederland’ 2022 is online beschikbaar!Dit jaarverslag rapporteert, net als voorgaande jaren, over alle opsporings-, winnings- en opslagactiviteiten in Nederland (zowel op land als op zee) onder de Mijnbouwwet. Wil je meer weten over de voorraad en productie van aardgas en aardolie, over de winning van steenzout en aardwarmte?

lees meer
GDN algemeen

Video: Geologische Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden

De Geologische Dienst Nederland (GDN) heeft een hagelnieuwe Geologische kaart van Nederland uitgebracht. Maar wat maakt deze kaart nu zo speciaal en wat kun je er allemaal op vinden?

lees meer
GDN algemeen

Geologische kaart van Nederland online te bestellen

Onlangs bracht de Geologische Dienst Nederland (GDN) een nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden uit. Deze prachtige gevouwen overzichtskaart is nu te bestellen in onze webshop.

lees meer
GDN algemeen

Geologische Dienst Nederland onderzoekt ondergrond voor Einstein Telescope

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, gaat onderzoek doen naar de geschiktheid van de ondergrondse infrastructuur voor de nog te bouwen Einstein Telescope. Dit onderzoek is een samenwerking tussen TNO en Nikhef.

lees meer
Sfeerbeeld van de Noordzee
Digitale ondergrond

Nieuw: levende zeebodemsedimentkaart

Voor het eerst in tientallen jaren is er een update van de zeebodemsedimentkaart. Door gebruik van kunstmatige intelligentie in combinatie met hoogwaardige geologische expertise zijn drie kaarten ontwikkeld die de samenstelling van de zeebodem weergeven in verschillende mate van detail.

lees meer