Steengroeve Winterswijk

In het Nationaal Landschap Winterswijk in de Achterhoek vind je de Steengroeve van Winterswijk. In deze groeve wordt kalksteen gewonnen. Dit is een bijzondere locatie, want de lagen die hier aan het oppervlak liggen, zijn bijna 240 miljoen jaar oud! Een deel van de steengroeve valt onder het Natura2000-gebied Willinks Weust. Een unieke situatie waarin natuur en industrie naast elkaar bestaan. 

Te zien in de Steengroeve van Winterswijk

Van de drie groeves is alleen de middelste en grootste nog in bedrijf. De andere twee groeves zijn teruggegeven aan de natuur. In de groeves zie je lagen van lichtgroene en grijze kalksteen, Muschelkalk. Daarin worden bijzondere vondsten gedaan, zoals de fossiele resten van één van de oudste diersoort die we in Nederland kennen, de Nothosaurus. In de twee verlaten groeves leven bijzondere dieren en planten. Zo is er de oehoe, de grootste uil ter wereld, die elk jaar terugkomt.

Steengroeve Winterswijk met op de achtergrond de kalksteenfabriek van Sibelco b.v.

Bezienswaardigheden bij de Steengroeve van Winterswijk

Vanaf het uitkijkpunt met informatiebord op de parkeerplaats krijg je een goed overzicht van de groeve. In het voorjaar is het mogelijk om vanaf het pad tussen twee groeves de oehoe te spotten. Hiervoor is er een speciale kijkmuur. Je kunt de groeves niet zelfstandig betreden, maar je kunt wel met een gids een wandeling van circa 1,5 uur maken en afdalen in de groeve. Tijdens deze wandeling leer je meer over de geschiedenis van het landschap, bijzondere natuur en uitzonderlijke geologie. Wil je zelf fossielen en mineralen zoeken? Meld je dan aan voor een bezoekersdag. Lees meer over deze mogelijkheden op de pagina over de mozaïekvloer van Nederland van de VVV van Winterswijk.

Praktische informatie

  • Het uitzichtpunt bij de Steengroeve Winterswijk is bij de T-splitsing Steengroeveweg en Wesselerweg.
  • In de buurt van Steengroeve Winterswijk vind je fietsknooppunten 16 en 22.

Geologie in het kort

Tijdens het Trias lag Nederland op 30 graden noorderbreedte, ter hoogte van wat nu de Sahara is. De Muschelkalk is afgezet in een moddervlakte (sabkha) aan de rand van een rustige ondiepe zee of lagune. Door geologische processen is de kalkmodder diep in de aarde versteend en vervormd. Uiteindelijk brachten die processen de Muschelkalk weer aan het oppervlak.

Geologische opbouw

De Muschelkalk is afgezet in de geologische periode het Trias en is onderdeel van de Boven-Germaanse Trias Groep. Nederland lag in deze periode in de ondiepe, tropische Muschelkalkzee. In dat rustige milieu werden de lichtgroene en grijze kalksteen-, dolomiet- en mergellagen afgezet. In Muschelkalk zit veel kalk (calciumcarbonaat). De ondiepe Muschelkalkzee viel in het droge seizoen droog. De kalkmodder droogde uit en de krimpscheuren van toen zijn nog steeds terug te vinden in de groeve. Uiteindelijk versteende de kalkmodder diep in de ondergrond door begraving onder jongere gesteentelagen. Na miljoenen jaren en onder invloed van geologische processen is de Muschelkalk weer aan de oppervlakte gekomen. In Nederland is dit de enige plek met Muschelkalk aan de oppervlakte. Op andere plekken ligt de Muschelkalk meer dan 3 kilometer diep!

Meer over deze hotspot