Heb je een vraag?

laptop met mannen handen werkend in een notitieboekje

Onze Servicedesk,

helpt je graag verder.

Bel

088 – 866 43 00

Mail

support@geologischedienst.nl

Geologische kaart van Nederland

De nieuwe Geologische kaart van het Koninkrijk der Nederlanden is beschikbaar. De stand van de kennis van de Nederlandse ondergrond wordt door de Geologische Dienst Nederland (GDN) samengevat in een overzichtskaart die maar één keer in de paar decennia wordt uitgebracht. De laatste geologische kaart dateert van 1975.

De nieuwe papieren kaart biedt een sterk verbeterd beeld voor het vasteland, een geheel nieuwe weergave van de geologie van de Noordzee en omvat voor het eerst het Caribisch deel van het Koninkrijk. De kaart laat zien uit welke afzettingen de bovenste meters van de ondergrond zijn opgebouwd. De kaarteenheden vertegenwoordigen (combinaties van) formaties (Fm), laagpakketten (Lp) en lagen. In de kustzone komen holocene pakketten gestapeld voor. Deze stapelingen zijn gedefinieerd als profieltypes, afzonderlijk gekarteerd en te herkennen aan codes met kleine letters.

De geologische kaart van 2023 heeft een karteerschaal van 1:600.000.De kaart is gebaseerd op een veelheid aan gepubliceerde gegevens, aangevuld met recente informatie en inzichten. Voor het Nederlandse vasteland gaat het met name om informatie die is verzameld in het kader van de geologische kartering 1:50.000 (ca. 1950-1997) en het vervaardigen van de 3D-ondergrondmodellen DGM en GeoTOP (1997-heden).

Geologische Kaart van het Koninkrijk der Nederlanden

Geologische kaart Nederland bestellen

De gevouwen papieren Geologische kaart van Nederland kost €15,00 (inclusief btw en exclusief verzendkosten) en is binnenkort te bestellen in de webshop van de Geologische Dienst Nederland. Momenteel wordt hard gewerkt aan de livegang van onze online shop. Het pdf-document van de overzichtskaart (24 Mb) is al wel gratis beschikbaar en de digitale versie is te vinden op DINOloket. Op DINOloket kan ook een pdf met een hogere resolutie (124 Mb) worden gedownload.

Er wordt momenteel nog gewerkt aan de webshop waar je de kaart kunt bestellen. Dit duurt helaas langer dan gepland. We hopen spoedig te kunnen mededelen wanneer de webshop live is, zodat je de Geologische kaart kunt bestellen. Als je nog vragen hebt, neem dan contact op met GDN Servicedesk via het contactformulier of bel ons op telefoonnummer 088 – 8664 300.

Zie ook