Heb je een vraag?

Onze Servicedesk,

helpt je graag verder.

Bel

088 – 866 43 00

Mail

support@geologischedienst.nl

Boekpresentatie over uitgebreid naslagwerk over de geologie van Nederland

Deze week werd in de Energy Cave in Rijswijk de herziene versie van het boek Geology of the Netherlands gepresenteerd, onder leiding van de drie hoofdauteurs Johan ten Veen, Jan de Jager en Geert-Jan Vis. 130 bezoekers, waaronder sponsors, co-auteurs en andere betrokkenen, waren aanwezig bij de presentatie van dit uitgebreide naslagwerk.

De dag begon met een felicitatie door Tirza van Dalen, directeur van de Geologische Dienst Nederland, gevolgd door presentaties van de auteurs. Ze gaven aan dat hoewel de geologie van Nederland zelf nauwelijks veranderd is, de kennis over de diepere aardlagen sinds de vorige publicatie enorm is toegenomen. Ook is de maatschappelijke behoefte veranderd. Waar vroeger de focus lag op het winnen van delfstoffen is er nu aandacht voor hernieuwbare grondstoffen en energiebronnen. Dit maakte een herziene editie noodzakelijk

Bijzonder aan deze editie is dat het werk geschreven werd door bijna 90 auteurs en is uitgebreid van 350 naar maar liefst 900 pagina’s. Het boek biedt nu diepgaande kennis over nieuwe geologische inzichten, zoals de opslag van CO2 en aardwarmtewinning, en is op grafisch vlak sterk verbeterd voor bredere toegankelijkheid.

Het boek is open access beschikbaar, wat betekent dat het nu gratis toegankelijk is voor iedereen, ook voor middelbare scholieren. Dit vergroot de impact, vooral voor de toekomstige generatie geologen en wetenschappers.

Foto met auteurs, deelnemers aan de paneldiscussie en andere bezoekers en bijdragers.

Na de opening van de dag werd een exemplaar overhandigd aan de nabestaanden van drie inmiddels overleden auteurs: Theo Wong, Richard Huis in ’t Veld en Wim Sissing, gevolgd door de overhandiging aan de sponsors van het boek.

Paneldiscussie

De dag werd afgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Yvonne Schavemaker, researchmanager Research Manager Hydrology and Enineering bij TNO Geologische Dienst Nederland. De panelleden gingen dieper in op het belang van geologische kennis voor de energietransitie. Aan tafel zaten experts zoals Yolande Verbeek (EBN), Michiel van der Meulen (Hoofd Geologie bij de Geologische Dienst Nederland), Anne Pluymakers (TU Delft) en Ruud Cino (Ministerie van Klimaat en Groene Groei).

Paneldiscussie met Yolande Verbeek (EBN), Michiel van der Meulen (Hoofd Geologie bij TNO GDN), Anne Pluymakers (TU Delft) en Ruud Cino (Ministerie van Klimaat en Groene Groei).

Tijdens de discussie werd benadrukt dat geologische kennis van essentieel belang is om de uitdagingen rondom de energietransitie aan te pakken. Er werd tevens gesproken over de dalende instroom van studenten in de geologie, terwijl de vraag naar geologen op de arbeidsmarkt toeneemt. De panelleden waren het erover eens dat het vakgebied meer zichtbaarheid moet krijgen, bijvoorbeeld op scholen, en dat geologische kennis toegankelijker gedeeld moet worden om de maatschappelijke impact te vergroten.

Zie ook