Wil je meer informatie?

Dr. Jeroen Schokker,

Geoloog

Mail

jeroen.schokker@tno.nl

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 augustus 2022 staat Nederland in de schijnwerpers van het internationale wielerpubliek, wanneer de Ronde van Spanje ons land doorkruist. De coureurs beklimmen op zaterdag onder andere de Amerongse Berg (Alto de Amerongse), waar de eerste bergpunten van deze ronde te verdienen zijn.

Dit is een goede gelegenheid om de geologische ontstaansgeschiedenis van Nederland en de invloed daarvan op het huidige landschap in de schijnwerpers te zetten. Weinig mensen zullen bijvoorbeeld weten dat de Amerongse Berg gevormd is door een honderden meters dikke landijskap die in de voorlaatste ijstijd zand, grind en kleilagen opstuwde tot de Utrechtse Heuvelrug. Daarom heeft TNO, Geologische Dienst Nederland meegewerkt aan het geven van geologische achtergronden over het parcours in het officiële programmaboek.

Wielertoeristen die zelf het rivierengebied en de Utrechtse Heuvelrug willen ontdekken, kunnen de Geologische Fietsexcursie fietsen. Deze route in de buurt van Utrecht laat je over een afstand van 42 km kennismaken met de ontstaansgeschiedenis van het Midden-Nederlandse landschap, dat is gevormd door ijs, wind, water en de mens. Tijdens de zeer afwisselende route wordt ook ruim aandacht besteed aan de invloed die de geologie heeft gehad op de inrichting van het gebied vanaf de Romeinse tijd. Op de bijbehorende kaart staat ook praktische informatie, zoals fietsknooppunten, bezienswaardigheden en een selectie van horecagelegenheden langs de route.

Doorsnede door de ondergrond van het Rivierengebied en de Utrechtse Heuvelrug

Zie ook