Wil je meer informatie?

Michiel van der Meulen

Michiel van der Meulen,

Chief geologist

Bel

+31888664874

Mail

michiel.vandermeulen@tno.nl

TNO-GDN onderzoekt geschiktheid van ondergrondse infrastructuur voor bouw Einstein Telescope

De Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, gaat onderzoek doen naar de geschiktheid van de ondergrondse infrastructuur voor de nog te bouwen Einstein Telescope. Dit onderzoek is een samenwerking tussen TNO en Nikhef.

De ondergrondse Einstein Telescope wordt een ultramodern observatorium waar zwaartekrachtsgolven kunnen worden opgevangen vanuit het heelal. Zwaartekrachtsgolven bevatten informatie over gebeurtenissen in de ruimte, variërend van neutronensterren tot de eerste seconden na de oerknal. Met behulp van de Einstein Telescope kunnen straks de zwaartekrachtsgolven preciezer dan ooit tevoren gemeten worden. Het observatorium wordt dan ook van grote betekenis voor de internationale natuur- en sterrenkunde en een aanjager van innovatie voor de hele wereld.

Locatie van Einstein Telescope

De rust, de stabiele bodem en de concentratie van kennisinstellingen en hightech bedrijven maakt het grensgebied van Nederland, België en Duitsland de perfecte locatie voor de Einstein Telescope. Voor de plaats van het observatorium gaat TNO-GDN bijdragen leveren aan het haalbaarheidsonderzoek naar de geschiktheid van de ondergrond. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst getekend met Nikhef, de wetenschappelijk partner in het projectbureau dat de haalbaarheid van de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn in kaart brengt.

Stan Bentvelsen, directeur van Nikhef: “Bij zo’n grote en ingewikkelde opgave als het werken aan de Einstein Telescope is het belangrijk dat je je laat ondersteunen door goede partners. We hebben de deskundigheid zelf in huis, maar het is altijd verstandig dat een andere deskundige meekijkt, adviseert en de resultaten meeweegt. We zijn blij dat een toonaangevend instituut als TNO dat voor ons gaat doen.”

Links Directeur Stan Bentvelsen van Nikhef en rechts Michiel van der Meulen namens TNO-GDN hebben recent de overeenkomst ondertekend.

Uniek project op 200 tot 300 meter onder de grond

De ongekende nauwkeurigheid van de Einstein Telescope is naast nieuwe technologieën ook afhankelijk van plaatsing op een diepte van 200 tot 300 meter onder het oppervlak. Zodat het ver weg is van oppervlakkige trillingen en andere verstoringen.

De ondergrondse infrastructuur van dit project wordt uniek. Voor de Einstein Telescope zijn drie tunnels van 10 kilometer lang nodig. Deze worden geplaatst in een gelijkzijdige driehoek met verticale schachten op de hoekpunten. Deze bijzondere opstelling moet in nauwoverleg tussen tunneltechnici en aardwetenschappers ontwerpen worden.

Michiel van der Meulen, hoofdgeoloog van de Geologische Dienst Nederland: “We zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan het onderzoek en kijken uit naar de samenwerking. Het is een fantastisch vooruitzicht om het heelal vanuit de ondergrond te kunnen bestuderen.”

Grafische weergave van plan Einstein Telescope onder de grond. (Credits: T. Balder/Nikhef)

Lees hier meer over de Einstein Telescope.

Zie ook