Wil je meer informatie?

Stephan Gruijters

Stephan Gruijters,

Senior projectleider

Mail

stephan.gruijters@tno.nl

GDN adviseert geologische dienst in Saudi-Arabië

Als het op een na grootste olieproducerende land van de wereld wil Saudi-Arabië anticiperen op de wereldwijde transitie naar duurzame energiebronnen. Het land heeft een diversificatiestrategie opgezet waarbij de mijnbouwsector de nieuwe grote driver voor de economie wordt. Belangrijke stap daarbij is het opzetten van een geologische database. Vanuit een consortium ondersteunt de Geologische Dienst Nederland deze ambitie.

Informatiesysteem nodig voor ontginning mineralen

Op dit moment is de Saudische mijnbouw er vooral op gericht om te voldoen aan de regionale vraag naar oppervlaktedelfstoffen. Een belangrijk deel van de visie van Saudi-Arabië voor 2030 is echter om internationale bedrijven aan te trekken die investeren in de exploratie en exploitatie van mineralen. Mineralen zijn in ruime hoeveelheid aanwezig maar worden slechts voor een beperkt deel ontgonnen. Om potentiële ontginning te kunnen herkennen en verder uit te bouwen, is een goed informatiesysteem met gegevens van de ondergrond nodig.

National Geological Database

Saudi-Arabië wil een Nationale Geologische Database (NGD) opzetten die de geologische dienst van het land zelf beheert. De database moet bestaande informatie consolideren en standaardiseren, zodat potentiële investeerders gebruik kunnen maken van betrouwbare, volledige en relevante ondergrondgegevens. Deze database is een belangrijke enabler voor het vergroten van de mijnsector. Tegelijkertijd levert de NGD een belangrijke bijdrage aan geologisch en archeologisch wetenschappelijk onderzoek.

Consortium van geologische diensten

De Geologische Dienst Nederland maakte deel uit van een internationaal consortium met partners in Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië. Dit consortium ondersteunt de geologische dienst van Saudi-Arabië in deze grote ambitie door het opstellen van een set van vijf ‘Request for Proposal’ (RfP) documenten waar partijen wereldwijd op kunnen inschrijven. Omdat de Geologische Dienst Nederland al decennialang ervaring heeft in het opzetten en beheren van een geavanceerd ondergrondinformatiesysteem met betrouwbare gegevens, zijn wij als voorkeurspartij gevraagd in dit consortium. We hebben onze gedegen kennis van datamanagement, standaardisatie, workflow management en softwareontwikkeling hierbij ingezet.

Op weg naar transitie in mijnbouwsector

Inmiddels zijn met hulp van het consortium de eerste stappen gezet op weg naar de transitie in de mijnbouwsector in Saudi-Arabië. Alle RfP’s zijn geleverd, inclusief een gedetailleerde roadmap waarin de te zetten stappen zijn opgenomen voor het opzetten van de NGD.

Wil je meer informatie? Neem contact op met Stephan Gruijters via onderstaande blauwe knop met het label ‘mail direct’.

Zie ook